Stress på arbejdspladsen
Det er vigtigt, at stress ikke er tabu i virksomheden. Stress er et vilkår på de fleste arbejdspladser. Den akutte, kortvarige stress, som opstår, når vi for en kort bemærkning er under pres, hjælper os som regel på en god måde. Den må bare ikke udvikle sig til kronisk stress. At lukke øjnene for stress, gør det kun værre for den enkelte og koster virksomheder rigtig mange penge på bundlinjen. Aftabuisering af stress reducerer stress.
Stress dukker op, når vores bevidsthed begynder at længes et andet sted hen
Stress opstår typisk ikke i selve opgaveløsningen. Den opstår ikke i hverken dette øjeblik eller det næste – forudsat at vores opmærksomhed er fuldt koncentreret om at løse opgaven.
Stress dukker op, når din bevidsthed begynder at længes et andet sted hen. Hen til roen, til friheden, til arbejdsløsheden eller pensionen. Eller når du ligger i sengen og ikke kan sove, fordi tankerne kredser om alle de uløste opgaver. Og du græmmes over alt det, du ikke nåede i dag og fortvivles over alt det, du garanteret ikke når i morgen.
Det er bedre at forebygge end at helbrede. Det gælder også stress. Alvorlig stress har en række konsekvenser. Det kan have store omkostninger for såvel virksomheden som medarbejderne. Heldigvis er der meget, man kan gøre og coaching er et væsentligt værktøj i den forbindelse.
Kronisk stress
Den kroniske stress opstår i pressede situationer, hvor vi ikke kan gøre noget ved presset eller fjerne os fra det. Den kroniske stress holder kroppen i konstant alarmberedskab, og den vil på sigt nedbryde kroppens og psykens evne til at tilpasse sig og skabe mening mellem omgivelsernes krav og vores evne til at leve op til dem.
Det betyder, at man godt kan give den en skalle på jobbet i kortere tid. Men hvis arbejdspresset og de krav, vi stiller til os selv, bliver for store eller for usammenhængende i længere tid, vil den akutte stress slå over i kronisk stress. Og det har konsekvenser for såvel vores fysiske som psykiske helbred.
Hvad kan du som kollega/leder gøre?
- Vær opmærksom på dine kollegers tidlige tegn på stress
- Gør opmærksom på humørændringer
- Vær selv en god rollemodel
- Gør opmærksom på ændret adfærd
- Sig højt hvad du ser, hører og oplever
- Vis omsorg og interesse
- Tilbyd hjælp
- Vær nærværende
- Opfordrer til at søge eksperthjælp
Peter udtaler
Efter at jeg igennem flere år havde fået opbygget en alt for hektisk arbejdsdag for mig selv, mødte jeg min overmand ”stress”.
Fra den ene dag til den anden kunne jeg intet, min energi var helt væk og alt virkede uoverskueligt. Jeg kunne mærke på mig selv at jeg behøvede hjælp til at komme ovenpå igen og valgte Lone Klercke som min stresscoach. Læs mere om Peters udbytte af coaching og flere udtalelser her.
Har du brug for at komme godt i gang med stresshåndteringen på din arbejdsplads så kontakt StressSpecialist & Mastercoach Lone Klercke.
Læs mere om coaching mod stress: